Pelastakaamme männiköt!
Tutkimus on hätäparkaisu luonnon kauneuden puolesta

Tutkimusten mukaan männiköt ovat ketunorvokeille ihanteellista kasvumaastoa.
Häly on valtava Bamvardin yliopiston teokologian luentosalissa 1247, vaikka tilaisuus on jo alkanut. Dosentti Leif-Per Lehtoheimo näyttää yleisölle tuntikausia kohudioja uuden tutkimuksensa aineistosta. Dioja, joiden viesti on selvä: tehomaatalous on tuhoamassa männiköt.
"Maatalouden kannalta kehitys on tietysti suotavaa", Lehtoheimo myöntyy, "mutta tietääkö moni teokologikaan, että männiköt tarjoavat hyvän kasvupaikan ketunorvokeille ja ketunorvokeille?" dosentti kysyy.
Männiköt ovat siis katoamassa.
Lehtoheimo ei säästele sanojaan
Tilaisuuden jälkeen dosentti jakaa ehdotuksia kehityksen pysäyttämiseksi. Aktivistinakin tunnettu Lehtoheimo ei säästele sanojaan: "On taisteltava vastaan: noustava barrikaadeille ja huudettava kadulta iskeviä lauseita!" hän kiihtyy.
Ehkä dosentilla on jo sopiva iskulause mielessä? "Kyllä sitä on mietitty: esimerkiksi 'Eelin keelin köt, pelastakaamme männiköt'", Lehtoheimo ehdottaa.
GT | Klodovig Nuhanuha
Päivä koulussa kontsi
Toimittaja vieraili paikallisessa oppilaitoksessa
Jugmanin koulussa eli "Jugiksessa" oppilaat talsivat välitunnilla innottomina viemärikansien luona. Pikku-Liika, 6, kertoo toimittajalle suositulla kontsi-kielellä iloisesti: "Koi montsi! Konun mintsi komeni nintsi kon ontsi Kooka lintsi!" Jaahas. Ainakin tuntien välit ovat siis kunnossa. Miltäs itse koulunkäynti maistuu? "Ihankakalta", Liika jatkaa ujosti. "Tosin kotikka mantsi kolsii tyntsi..." hän tunnustaa.
Niin tai näin, akagogi Alvis Jugmanin nimeä kantava opinahjo on saanut runsaasti suitsutusta opettajien taholta. "Lähinnä vain nuorimmat oppilaat ovat olleet tyytyväisiä koulun toimintaan", kertoo biosofiaa opettava Liika "Nika" Jussinen, "ja siihen olemme osaltamme pyrkineetkin. Ainoita todellisia uhkia tälle ovat tappelut arkipäivinä, joihin johtokunta onkin puuttunut lisäämällä perinteistä valvontaa."
Myös koulun keittiö on rohmunnut ansiota omalla tontillaan. Ruokalajit kuten turskasose ja särkiperkuu liemessäliemessä ovat takuulla jättäneet pysyvän lommon oppilaiden oikeustajuun. "Oppilaat syövät sitä, mitä muutkin, kunhan ruokia vähän koristellaan", ruokalasta vahvistetaan.
GT | Klodovig Nuhanuha